sparen

Sparen is een bekend verschijnsel. Iemand die spaart kan een man of vrouw zijn, klein of groot, jong of iets ouder en noem het maar op. Sparen is voor elke leeftijd en komt overal in de wereld voor. Je kunt op jonge leeftijd beginnen. Zo sparen kinderen voor iets wat ze heel graag willen. Het begint met een kleine wens en op latere leeftijd kan een droom uitgroeien tot een dure wens waar je jaren voor moet sparen. Denk aan een auto van een bepaald, duur merk of een droomhuis. Voor iemand kan het een droom blijven en de spaarder krijgt het voor elkaar. De beste rente is te verkrijgen bij....

 Iemand vroeg ooit aan de mij: ’Wat verzamel  jij eigenlijk?’ Het antwoord dat ik gaf was geld, overigens naast zegeltjes waarbij je weer geld krijgt. De vraagstelster keek vreemd op want dat verwachtte zij niet. ‘Geld???’ Wie spaart er nu geld?! Verzamel gewoon servies, wikkels van theezakjes of pennen, net als ieder ander. Iets anders dan geld in elk geval. Wat saai! Elke keer als ik een bepaald muntje in de portemonnee vindt, gaat dat in een potje. De muntjes vullen inmiddels meerdere potten. Het zet niet aan of niet snel genoeg. De potten zijn zwaar en toch elke cent telt. Letterlijk.

‘Hoe kom je erop?’ vroeg de verbaasde persoon. Ik vertelde het verhaal waardoor de munten al jarenlang in glazen potten verdwijnt. Een verhaal uit Amerika inspireerde mij. Een man had elke dag, jaren lang een 1 dollarbiljet opzij gelegd en had een aanzienlijk bedrag bij elkaar gespaard. Een eenvoudige manier en het werkt. Die ene dollar per dag kon die man makkelijk missen. Een tweede verhaal lijkt op de eerste. Iemand haalde elke dag zijn wisselgeld uit de portemonnee en lag dat opzij. Per dag een ander bedrag en hij had ook een leuk spaarcentje.

De vraagstelster vroeg door: ’waarom doe je dat dan?’ Mijn antwoord was dat ik rijk wilde worden. Rijk door sparen, besparen, consuminderen, op je geld letten. Waarom? Tja, ik wil geen schulden en ook niet zomaar iets kopen zonder te overwegen. Ik spaar voor allerlei doeleinden zoals voor later, voor de kinderen, een reis, een apparaat dat vervangen moet worden.

De reactie van de vraagstelster zette mij aan het denken. Het sparen van geld is zeker saai of het zegt meer over de vraagstelster. Die spaart vast niet. Andere verhalen over sparen werden meegenomen in het denkproces. Zo vertelde een man dat hij totaal geen zin had om te sparen, niet voor zichzelf en niet voor de kinderen. Geniet van het leven en het heden. Sparen hoort daar niet bij. Ook de kinderen zoeken het maar uit. Die gaan maar werken als ze willen studeren of gaan gewoon aan de slag zonder studie! Een bijna soortgelijke reactie is afkomstig van een vrouw. Ze vertelde dat sparen geen zin heeft want de belastingdienst pikt het geld in, je moet kunnen leven en blijven eten. Als er iets kapot is, leen je gewoon geld. De rest maakt ze op en veel gaat naar kleding. En met alle gemak. Mensen zien sparen als een belemmering van geluk. Of hebben iets meegemaakt waardoor ze even het nut van sparen en een hoge bankrekening niet inzien. Iemand kan een sterfgeval hebben meegemaakt, misschien heel dichtbij waardoor geld niets waard is ten opzichte van de kwaliteit van het leven.