besparen met kinderen

Besparen met kinderen is eenvoudig en jouw kinderen komen niets te kort.  Leer kinderen sparen en besparen.

Kleding bijvoorbeeld is een grote kostenpost. Koop in de uitverkoop, van internet in grote hoeveelheden, hergebruik de kleding voor andere kinderen. Als je handig bent, maak je zo een rokje voor je dochter. En anders koop je slim in.  Op een bepaald moment worden ze groter en willen geen zelfgemaakte kleding meer aan. 

Voor oudere kinderen zijn een paar spijkerbroeken, truien en t-shirts voldoende. Helaas vinden ze goedkope kleding niet altijd leuk en zelfgebreide truien ook niet meer.  Ook tweehandse spullen willen ze niet snel dragen of gebruiken. Denk aan het benutten van kortingsbonnen en aanbiedingen. Kijk bij outlets en shop online. Je wilt toch ook niet dat jouw zoon of dochter zich niet prettig door de kleding.

Kinderen die op school overblijven, zeker op de middelbare school, nemen een broodtrommel mee. Ze moeten leren om niet in de verleiding van de snacks op school te komen. Scholieren willen nog wel eens naar een supermarkt in de omgeving gaan en daar een heerlijke reep chocolade kopen of een vers croissantje bij een bakker. In de zomer een ijsje of als je toch langs een fastfoodketen rijdt, kan je daar even iets halen. Kinderen moeten leren om deze verleidingen te weerstaan. Een keer is niet erg maar elke dag een lekkere snack, gaat wel ver. De verleiding is te beperken door niet teveel geld mee te geven.

Nieuwe spullen gaan snel kapot. Je eigen kind gaat er zuinig mee om maar anderen misschien niet. Denk aan een fiets. Een tweedehands fiets is net zo goed en scheelt weer in de portemonnee. Hetzelfde geldt voor boeken en tassen. Met tassen en boeken wordt gegooid. Tweedehands boeken en tassen zijn goed te gebruiken.

Mee doen met trends is vaak duur. Kaftpapier, schriften, mappen, agenda’s van een bepaald popgroep vallen duur uit. Kies voor goedkoper stevig materiaal. Dat gaat langer mee, is niet tijdgebonden en goedkoper. Koop enkele maanden na het starten van de school de benodigdheden voor het volgende jaar. Dat scheelt enorm in de prijs.

Scholen laten ouders boeken kopen. Dit kan uiteraard tweedehands. Daarna kunnen de boeken weer verkocht worden. Ook zijn er interessante online aanbiedingen.

Kinderen die op school kunnen douchen, moeten dat zeker doen. Dat scheelt een douche thuis en natuurlijk fris na een gymles.

Stimuleer een kind door te helpen en over te laten gaan of te slagen. Een jaar langer studeren, kost geld. Leer kinderen sparen en besparen. Deel met hen de tips jij hebt. Doe dit bijvoorbeeld door te wijzen op het waterverbruik, het licht op de kamer uit te doen.

Heeft een kind een schoolreisje of uitstapje? Vaak wel en hoe ouder een kind is, des te duurder het reisje wordt. Spaar het geld of leg het apart. Aan het begin van het jaar is vaak bekend hoe duur een reisje zal zijn.

Besparen op de kosten van kinderen kan ook op de uitstapjes, vakantie, boodschappen, kinderfeestje.