slim gebruik en hergebruik van producten

Hergebruik van producten is een goede manier om te besparen. Je kan de koop van jouw product even uitstellen en je maakt optimaal gebruik van het product.

Van overgebleven groenten kan je macaroni of hartige taart maken, evenals van overgebleven vlees of vleeswaren. 

Uit een theezakje haal je vaak meer dan een kop thee. Ook gekookt water voor bijvoorbeeld eieren, kan je weer gebruiken. Je kunt het warme water gebruiken voor de afwas. Of laat het afkoelen en geef de planten water.

Regenwater vang je op in bakken of een regenton. Dit water is prima te gebruiken voor de tuin. Ook is het mogelijk om dit in huis te benutten voor de wasmachine, toilet door te spoelen of stoomstrijkijzer.

Slim gebruik

Een fles shampoo is bijna op en om het laatste beetje eruit te halen, knip je de bovenkant eraf. Dit kan met alle flessen en tubes. Dek het wel goed af in verband met uitdrogen. Tandpasta droogt namelijk uit. Vaak gebruik je de opengeknipte flessen en tubes nog.

De oven heb je gebruikt voor een hartige taart. Zet de oven de laatste vijf minuten vast uit. De temperatuur is hoog genoeg om de taart die vijf minuten af te bakken. Zet de deur van de oven erna even open. De warmte verwarmt de ruimte.

Om groenten te ontdooien of op te warmen, kook je water in de waterkoker. Zet de waterkoker uit, giet het water in de pan en doe de groenten erbij. De groenten ontdooien.

Een magnetron is overbodig. Kant en klaar maaltijden koop je niet en ontdooien kan makkelijk zonder die magnetron. Haal tijdig je gewenste producten of maaltijd uit de diepvries. Een paar sneetjes brood zijn zo ontdooid.

Gebruik natuurproducten om schoon te maken. Denk aan soda om te reinigen of natuurazijn. Op internet zijn tal van voorbeelden te vinden.