inkomsten en uitgaven bijhouden

Er zijn genoeg mensen die niet weten wat hij of zij per maand uitgeeft.Waar blijft elke maand toch het geld? Het geld lijkt te verdwijnen zonder dat je weet waar aan. Kleine bedragen tikken snel aan. Ook vergeet je snel wat je drie weken geleden allemaal hebt aangeschaft.

Bijhouden van inkomsten, uitgaven, betalingen en alle andere financiële taken wordt beschouwd als rompslomp. De administratie doen is verschrikkelijk! Veel ondernemers vinden het bijhouden van de administratie een last en besteden dit uit. Een particulier doet het doorgaans niet en laat de boel lopen. Van echtparen hoor je vaak dat één van de twee de administratie doet. De ander is onwetend. ‘Hij houdt het bij dus ik weet het niet’, is een excuus. 

Rolverdeling in de financiële huishouding, onwetendheid, desinteresse, geen zin zijn allemaal redenen om de administratie niet in te zien of bij te houden. Toch is soms verstandig dat je ermee bezig bent. Als een van de twee echtlieden ziek is, is het handig om te weten wat en hoe je de administratie moet voeren. En het kan lonen om de administratie goed bij te houden. Als je niet zelf doet, ga het zelf doen. Beheer al jouw geldzaken en houdt het in eigen hand.

Wat je binnenkrijgt en wat uitgeeft, kun je bijhouden in een schrift of in een computerbestand. Een schrift bij de hand is makkelijk en pak je sneller dan misschien de computer. Via Excel is het makkelijker om te rekenen. Kies wat je zelf prettig vindt. 

Als je wilt weten wat je precies uitgeeft aan bijvoorbeeld make-up, verzorgingsartikelen kan je een categorie extra maken in jouw kasschrift of overzicht in Excel. Of bij een warenhuis koop je verschillende artikelen die onder meerdere categorieën vallen. Je kunt dit bijhouden. Bijvoorbeeld bij de Hema koop je een kasboek, pen in de kleur rood, tissues, sokken, kaasstengels. De artikelen koop je wel dezelfde winkel maar ze vallen niet onder dezelfde noemer. Je kunt dit splitsen om nog duidelijker te maken hoeveel geld je kwijt bent aan kleding (sokken van de Hema onder andere).

Stel dat je aanbiedingen extra aanschaft, dan is het bedrag dat je betaalt ook hoger. Je investeert de ene maand en hebt de komende maanden minder aan te schaffen. Als je niet dit niet opschrijft in je boek of in het bestandje van de computer, ben je vergeten dat je hebt geïnvesteerd. 

Inkomsten

Netto elke maand:

Toeslagen:

Totaal per maand: 1

Uitgaven

Vaste lasten:

Huur of hypotheek

Servicekosten/ vve

Energie

Water

Rioolrecht

Waterzuiveringsheffing

Overige heffingen

Zorgverzekering (en)

Aansprakelijkheidsverzekering

Inboedelverzekering

Verzekering auto

Overige verzekeringen

Brandstof

Wegenbelasting

Onderhoud auto/ APK

Kosten openbaar vervoer

Eten en drinken

Sportvereniging

Sportkleding en meer

Telefoon/ internet

Mobiel

Abonnementen

Kleding & schoenen

Kinderen: kleding & schoenen

Make-up/ verzorging

Inventaris huis/ tuin

Reserveren onderhoud huis

Schoonmaakmiddelen

School/ studie

Kinderopvang

Vakantie

Uitstapjes/ uiteten/ bios

Cadeaus

Alimentatie

Overige kosten

Totaal kosten:

Inkomsten minus kosten = over of tekort