besparen op uitstapjes (dierentuin, pretparken, gratis)

Op de uitgaven van vrije tijd kan je besparen. Hiervan kunnen de kosten aardig oplopen. Denk aan de toegangsprijs zonder korting, benzinekosten, parkeergeld, een hapje en drankje, een souvenir. Gelukkig kan je goed op een uitstapje besparen. Lees hierna hoe.

Allereerst hoef je niet naar een pretpark of dierentuin en kan je dus op een uitstapje besparen. In Nederland zijn genoeg leuke plekken en gratis. Een dagje naar het strand, een wandeling in strand of bos, naar een park met speeltuin. Jonge kinderen vinden zand en zee prachtig. In het bos wandelen en zoeken naar bladeren, een park met speeltuintje, een plas met zand van een recreatiegebied. In je eigen omgeving zijn ook leuke dingen te ontdekken en je hoeft niet ver te reizen. Met een beetje geluk gratis parkeren is de besparing bijna compleet. Neem eigen eten en drinken mee. Zo is het mogelijk op optimaal op een uitstapje te besparen.

Als je geen gratis toegang hebt, is op de toegangsprijs minder te betalen. Vaak zijn er acties voor een tweede kaartje gratis door het kopen van producten. Via internet is korting op kaartjes te krijgen.  Kijk van tevoren op internet voor een online actie of spaar mee met een actie.

Ga het liefst naar een park dichtbij je in de buurt. We gaan vaak ver weg maar dichtbij zijn er ook interessante parken. Dat scheelt natuurlijk benzinekosten of kosten van openbaar vervoer.

Met grote groepen is het gebruikelijk om groepskorting te krijgen. Mochten meerdere gezinnen of familieleden mee gaan, is er kans op een korting. Kijk van tevoren goed hoeveel korting en spreek met zijn allen goed af. Besparen op een uitstapje met een groep scheelt weer in portemonnee. 

Als je niet gebonden bent aan vakanties, ga buiten het seizoen naar een park. Sommige parken hebben winterkorting en dat maakt een dagje uit aantrekkelijk.

Voordat je ergens naar toe gaat, kijk naar gratis parkeerplekken. Dichtbij parkeren heeft voordelen maar kost wel vaak geld. Een dagkaartje kost al snel 6 euro. Een stukje verder parkeren waar geen geld voor het stallen van de auto wordt gevraagd, is een besparing. Overigens geldt dit ook voor winkelcentra. Als je vroeg gaat, heb je de meeste kans op een gratis parkeerplek want je bent echt niet de enige die een gratis plekje zoekt.

Wil je niet per auto gaan, kijk hoe duur de reis met openbaar vervoer is. Ook voor de trein zijn er regelmatig acties waarbij je voor een laag bedrag kunt reizen. Als je geen korting hebt op bijvoorbeeld een toegangskaart, kan je op een andere manier op een uitstapje besparen. 

In de parken word je verleid door gezellige terrasjes en leuke eettentjes. Kinderen zijn gevoelig voor de ijskarretjes. Een heerlijke lucht trekt je naar de eetgelegenheden. Allemaal heel gezellig maar… kostbaar. Enkele parken hebben combinatieprijzen voor een kaart, eten en drinken. Een grote besparing is te maken op eten en drinken. Neem eten en drinken mee! Als je weet dat je uitje hebt, houd je vast rekening met de boodschappen en de aanbiedingen. Stel dat krentenbollen in de aanbieding zijn, haal ze vast in huis en vries deze in. Hetzelfde geldt voor andere lekkere bollen, snoepjes, koekjes en drinken. Of maak zelf heerlijke hapjes die je koud kunt eten. Een broodje kan je feestelijk beleggen met sla, tomaat, kaas. Neem een nat washandje en handdoekje mee voor de vieze vingers. Een veelgehoord bezwaar is het gesjouw met zware tassen. Met jonge kinderen is het heel makkelijk om de zware tassen en spullen in of onderin de buggy of kinderwagen te leggen. Lukt dit niet, verdeel de spullen over meerdere tassen.

Als de kinderen erg graag een ijsje willen, haal dat dan buiten het park. Dat kan onderweg bij een snackbar of bij een supermarkt. Voor een ijs uit het park heb je een heel pak met meerdere ijsjes bij de supermarkt. Nog een manier om op een uitstapje te besparen.