energie besparen

De grootste bekende energiebespaarder: de trui aan en de verwarming een graadje lager zetten. Een graad of meer, bespaart aardig wat energie per jaar! Als je de trui zelf van wol maakt, kan de verwarming nog lager. Een wollen trui is heerlijk warm net als warme sokken.

Het is vanzelfsprekend dat een goed geïsoleerd huis energie bespaart. Isoleer je huis goed en plaats ramen met dubbel glas. Door de ramen komt de koude, dus sluit de gordijnen vroeg in koude tijden.

We hebben veel elektronische apparaten in onder andere de keuken en die willen allemaal voeding. De voeding kost geld. Als een apparaat is opgeladen, haal de steker uit het stopcontact. De apparaten zoals computer en tv staan vaak aan en blijven in slaapstand of standby. Dit is helemaal niet nodig en kunnen uit wat weer energie bespaart.

Nog een andere bekende energie bespaarder van de laatste jaren: de spaarlamp. Een investering en hoge kostenpost in eerste instantie, maar dit zie je later terug. Gewoon doen!

Zorg ervoor dat het licht aan is in de kamer waar je bent. De andere lichten in het huis heb je niet nodig. Wijs kinderen ook op het uitdoen van lampen en apparaten.

Alle apparaten in één keer uitschakelen, is een goede tip als je wel eens vergeet een apparaat uit te zetten. Als je op vakantie bent is het natuurlijk energiebesparend om zoveel mogelijk apparaten uit te schakelen.

Om energie te besparen, kijk snel op internet en vergelijk. Binnen een paar minuten kan je tientallen euro's besparen.

Ook apparaten die energiezuinig zijn, besparen energie en geld. De aanschaf verdient zich terug. Let daarom op het energielabel van het apparaat.