wat eten we?

Argumenten om niet te besparen op eten zijn: niet lekker en slechte kwaliteit. Hieronder staan tips waardoor eten even goed en lekker is.

Wat heb je nodig om te besparen op eten? Maak een gevarieerd, gezond weekmenu. Dit kan aan de hand van de aanbiedingen en wat je in huis hebt. Kijk regelmatig in de kasten, koelkast en vriezer.  Maak eerst op wat je nog in huis hebt. Van enkele winkels staan op zondag de acties online. Op deze manier maak je een weekmenu en natuurlijk is wisselen tussen de dagen makkelijk.Ook kan je bij jouw A-merk supermarkt boodschappen blijven doen. Daar kan je ook besparen als je maar oplet wat je koop. Denk aan de aanbiedingen en de huismerken. 

Neem seizoengroenten en fruit want dat is goed voor het lichaam en vaak goedkoper dan de ingevoerde tropische vruchten. Overweeg om naar de markt te gaan. Het kan lonen om de markt te bezoeken en zeker aan het einde van de markttijd. Niet altijd is de markt goedkoper en zeker niet beter. Een bezoek aan de boer kan ook mits deze natuurlijk eetbare producten aanbiedt. Bewaar groenten en fruit zoals de winkel dit ook doet. Wat niet uit de koeling komt, hoeft niet in de koelkast.

Het is logisch: gesneden groenten en fruit zijn duurder. Het is zo makkelijk om zo’n zak groente in de pan te doen. Bedenk dat het loont om zelf dezelfde groenten te snijden. Veel gebruikte groenten in die zakken zijn uien, prei, kool, wortel. Thuis heb je een ui, prei en wortel snel gewassen en in kleine stukjes gehakt. Misschien haal je nog meer uit de losse groenten dan uit die ene zak. Je kan ook vaker groenten eten uit grotere zakken.Kijk op internet welke groenten en fruit jezelf kunt invriezen.

Van een grote zak aardappelen kan je meer dan een gekookte aardappel maken. Bijvoorbeeld aardappelschijfjes en blokjes aardappelen om te bakken. Van aardappelen kan je ook aardappelpuree maken. En als je wilt maak je zelf patat. Overigens is het een idee om van overgebleven aardappelen de volgende dag een menu met gebakken aardappelen te maken. Weggooien hoeft dus niet.

Uiteraard is een moestuin een goedkoop idee en haal elke dag groenten van het seizoen uit de tuin. Teveel? Vries het in of maak iemand blij.

Vlees hoeft niet elke dag. Wissel af met iets anders zoals een gekookt ei bij spinazie of vis bij de gebakken aardappelen. Of een keer pannenkoeken, soep met eventueel brood of zelfgemaakte pizza.

Het is zo verleidelijk om alles kant en klaar te kopen. Zeker met een druk leven door werk, sport, huishouden, sociaal leven en eventueel kinderen. Het is zo makkelijk om te kiezen voor een aantrekkelijk potje dat je opwarmt. Het potje saus suggereert dat alle benodigde voedingsstoffen erin zitten. Wat pasta koken, kaas erover en je bent zo klaar.  Een pastasaus voor de macaroni is eenvoudig te maken en je maakt zo’n saus met alles wat je lekker vindt. De groenten zijn makkelijk mee te pureren in de saus. Kinderen krijgen op die manier groenten en vitaminen binnen.

Kortom, op eten is te besparen en het eten blijft even lekker.