afspraken maken

Maak een vaste boodschappenlijst want er zijn producten die je elke week koopt. Denk aan melk en brood, groenten en fruit. Uit ervaring weet je wat je daaraan kwijt bent. Als je nog niet weet waar je het goedkoopst een artikel kunt halen, ga je vergelijken. Je kunt dit in een lijst zetten.

Als je naar meerdere winkels gaat, maak je meerdere lijstjes. Aan de hand van wat je wilt eten of je reistijd, ga je naar een van de winkels van je lijstjes. De ene bespaarder adviseert eenmaal in de week alle boodschappen te doen, de ander beweert juist dat je de aanbiedingen uit de verschillende winkels kunt halen. Wat voor de een prettig is, is voor de ander minder fijn. De een heeft minder tijd om alle winkels af te gaan, de ander maakt die tijd.

De aanbiedingen schrijf je erbij met de prijs waarvoor het wordt aangeboden. Op deze manier kun je een inschatting maken hoeveel geld je mee neemt. Bepaal van tevoren dat je contant geld meeneemt en schat in hoeveel kwijt bent. Wees eerlijk tegenover jezelf: neem niet meer dan kan. Het is een risico dat je teveel wilt meenemen, maar laat je pasjes thuis. Neem alleen de boodschappen mee die je hebt opgeschreven.

Met de fiets of lopend boodschappen doen is goedkoper dan met de auto. De auto kan meer meenemen maar in de fietstassen is de inhoud beperkt. Je bepaalt van tevoren wat je mee neemt. Staan er nog artikelen op het lijstje, dan ga je nog een keer. De sportschool heb je niet meer nodig. Misschien kan de auto wel de deur uit.

Woon je ver van de winkels en gebruik je de auto? Dan is het verstandiger om alle boodschappen in een keer te doen. Dat kan in één winkel of je rijdt de winkels af. Dat kost meer. Neem boodschappentassen mee en eventueel extra plastic tasjes. Denk na over een energiezuinige auto.

Doe boodschappen op een vast moment en na een maaltijd. Neem liever ook geen kinderen mee. Die weten precies wat niet in de aanbieding is en wat ze kiezen staat niet op je lijstje. Om drama’s en discussies te voorkomen, ga je alleen.

Is iets op? Schrijf het alvast op. En, houd je aan de afspraken.