prijzen bijhouden

Is dit de goedkoopste winkel? Kijk eens bij een andere winkelketen en vergelijk de prijzen. Het kan de moeite waarde om de aanbiedingen met elkaar vergelijken en de producten elders dan normaal te kopen.

Op internet staan prijzen ter vergelijking. Aanbiedingen van de week zijn te vinden. Ook A-merken zijn te vergelijken met de huismerken. Zo’n huismerk is goed om wat te bewegen: een product is of laag of hoog in een schaf te vinden. Zijn er veel verschillen tussen het huismerk en het A-merk? Is het A-merk in de aanbieding goedkoper dan het huismerk.

Maak een lijst van producten die je vaak gebruikt en schrijf prijzen op. Vergelijk deze artikelen met de prijzen van andere winkels. Zet dit in een overzichtelijk schema. Een tip is om dit per soort te doen. Zuivel bij elkaar, beleg, etc. Koop groot in als de aanbieding goed is en vries bijvoorbeeld vlees in. 

Het bijhouden kan in een computerprogramma zoals Excel of handgeschreven. Op een bepaald moment weet je waar je het goedkoopst welk product kunt halen. Per winkel maak je een lijstje met jouw producten. Stel per winkel een vaste dag in en vast tijdstip.

Let wel: het duurt even voordat je alle producten hebt geordend zeker als je niet eerder goed op prijzen hebt gelet of altijd naar dezelfde winkel gaat. Ook kost het tijd door het proberen van producten. Het ene huismerk smaakt anders dan de andere. Investeer tijd in de prijsvergelijking van jouw artikelen en je zult zien dat hierop geld te besparen is.

Je weet wat je uitgeeft aan boodschappen. Stel per winkel een bedrag in en neem dat bedrag contant mee. Neem nooit zomaar een bedrag mee.

Weet je nog niet? Een makkelijke regel is inkomsten minus vaste lasten en andere uitgaven en spaarbedrag. Het bedrag dat je overhoudt, deel je door 4,5 of door 30. Door 4,5 betekent dat je een bedrag per week voor boodschappen beschikbaar hebt. Door 30 betekent per dag beschikbaar. Pin het bedrag per week en geef niet meer uit dan wat je contact hebt.