spaardoelen stellen

Waarom spaar je? Wat voor doel heb je voor ogen? Iemand spaarde eerst geld voor bijvoorbeeld voor een verre reis, daarna de inventaris van het huis. Het was maar 1 doel en als het doel was gerealiseerd, kwam het volgende doel. Dit is afhankelijk van de situatie: ben je alleen, heb je kinderen, leeftijd etc. Spaardoelen kunnen veranderen in de loop der tijd.

Spaardoelen zijn bijvoorbeeld:

  • Voor een huis
  • Voor de verbouwing van het huis
  • Aflossen van de hypotheek
  • Nieuwe meubelen
  • Andere auto
  • Verre reis
  • Toekomst van de kinderen
  • Vervanging apparaten en onvoorziene omstandigheden

Verschillende doelen om te sparen of te besparen. Een vrouw die werkloos was geworden, ging sparen en besparen. Ze zocht uit hoe ze kon besparen. Het gezin woonde in een rijtjeshuis met 2 volwassenen en 2 opgroeiende kinderen.  Nu is onbekend hoeveel de partner verdiende, maar ze kon naast alle uitgaven in 5 jaar 75.000 euro op de hypotheek aflossen. Dit was haar doel en had ze behaald. Uiteraard kan je je afvragen wat ze heeft gelaten om dit doel te behalen. Er zijn grenzen aan het doel behalen; je moet ook van het leven kunnen genieten.

Er zijn mensen die gewoon geld opzij leggen. Voor het geval dat… op de stippellijn  kan je van alles plaatsen. Van een nieuwe wasmachine tot en met zakcentje voor de oude dag. Sparen gebeurt en alles komt op de grote hoop. Doelen zijn niet aan het geld gekoppeld. Een persoon kan een doel stellen en daar helemaal voor gaan. Daarna kiest hij of zij weer een doel om te sparen. Daarnaast zijn jonge stellen met opgroeiende kinderen wel bewust van het meervoudig doel besparen. Een spaarrekening voor de kinderen en gelijktijdig sparen voor de noodgevallen.

Eerder had iemand een doel: gewoon sparen. Voor een auto als eerste want dat was zijn wens. In de loop der jaren werd dat sparen voor meubels want hij wilde graag het huis uit. De samenstelling in het huishouden werd anders: van alleen naar samenwonen, een huis kopen, van samen naar drie en van drie naar vier. Vier monden voeden, vier mensen kleden, etc. Daarom  heeft deze persoon nu meerdere spaardoelen. Elke maand direct na ontvangst van het salaris een bedrag voor elk doel naar de spaarrekening overmaken.  Dit gaat automatisch. Tegenwoordig is het mogelijk om meerdere doelen te koppelen aan een spaarbedrag. Zo  niet, schrijf het in een schrift op of houdt het op de computer bij.